Skip to main content
Planurile de reducere a consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră ale clădirilor vor fi  votate marți în plenul Parlamentului European. Revizuirea Directivei privind performanța energetică a clădirilor, convenită cu Consiliul în decembrie, vizează reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului de energie în clădirile din UE până în 2030 și realizarea neutralității climatice până în 2050, a transmis instituția, într-un comunicat de presă.
Noile norme vor duce, de asemenea, la renovarea mai multor clădiri dintre cele cu performanțe slabe și la îmbunătățirea schimbului de informații privind performanța energetică.

Clădirile noi trebuie să aibă emisii zero începând cu 2030, iar clădirile noi ocupate sau deținute de autoritățile publice trebuie să aibă emisii zero începând cu 2028.

Pentru clădirile rezidențiale, statele membre trebuie să instituie măsuri pentru a reduce nivelul mediu de energie primară utilizată cu cel puțin 16% până în 2030 și cu cel puțin 20-22% până în 2035.

Statele membre trebuie, de asemenea, să adopte măsuri pentru decarbonizarea sistemelor de încălzire și eliminarea treptată a utilizării combustibililor fosili în încălzirea și răcirea clădirilor (centralele pe combustibili fosili vor trebui complet eliminate până în 2040).

Conferință de presă: marți, 12 martie, ora locală 15:00 (16.00 ora României)

  • Mai multe detalii găsiți pe site-ul Parlamentului European, AICI.

(Sursa foto: Pixabay.com)

CITEȘTE ȘI:

Acord asupra EPBD: ZEB va deveni noul standard în construcții. Centralele pe combustibili fosili, eliminate până în 2040

România Eficientă: Ce schimbări majore sunt pregătite în sectorul construcțiilor pentru a se ajunge la clădiri cu emisii zero în 2050

ORSE: Ineficiența energetică a clădirilor, una dintre cauzele majore ale sărăciei energetice